Monday, November 18, 2019

Indian history most important general knowledge mcq GK for compatative exams

1. The kailashnath Temple at Ellora was constructed by 
    Ans : Rashtrakuta king Krishna

2. Who designed the Indian parliament Building ?
Ans : Herbert Bekar

3. Thukaram belonged to
    Ans : Maharashtra
 
4. Name the first king in the world who introduced prohibition
    Ans : Ashoka
 

5. Which country is called constitution Research Society?
   Ans : Greece


6. The custom of Johar prevailed among the women of 
    Ans : Rajputs

7. When did Alexander the great visited India?
    Ans : 326 BC
 

8. Indus valley civilization period was
    Ans : 3000-1500BC
 
9. Who were the architects of Indus Valley Civilization?
   Ans : Dravidans

 
10. Mohenjodaro and Harappa are now in 
    Ans : Pakistan

11. The oldest veda is ________ 
      Ans : Rig
 
12. Aryan's lived in
     Ans : South India
 
13. Where is "Bulandh Darwaza " situated ?
    Ans : Uttar Pradesh

14. The Dravidians worshipped
     Ans : Sakthi -ans

15. The staple food of Indus Valley people was
     Ans : Wheat and Barley
 
16. The brain trust of Chandra Gupta Maurya was
      Ans : Kautilya
 
17. The modern name for Pataliputra
      Ans : Patna

18. The city of modern Patna was founded by
      Ans :  Ajathasatru
 
19. The modern name for Panipat is
      Ans : Kurukshetra

20. Ashvagosha lived during the ________ period
      Ans : Kushana

21. Vikramaditya was
     Ans : Chandra Gupta II
 
22. Vathapi was the capital of the
     Ans : Chalukyas
 
23. Which battle in India gave superior status to the Britishers?
     Ans : Battle of Buxar
 
24. Who was defeated by Ghori Mohammed to conquer Delhi?
     Ans : Prithviraj

25. Who was known as the 'Whip of the God'?
     Ans : Chengizkhan
Disqus Comments