Gupta dynasty indian history most important general knowladge question Answer - News India News

Gupta dynasty indian history most important general knowladge question Answer

Gupta dynasty  indian history most important general knowladge question Answer 



  In the indian kingdom the gupta rullers are more powerfull and most imporant topic for government and private entrance and exams . gupta kingdom founded by Sri gupta  and there are so many biggest kings chandragupta and kumar gupta who builded the nalanda univercity . so gupta kingdom of indian history most important topic to qualify  government  job exams and entrances .




1) Who is the founder of Gupta dynasty ?
Ans:  sri Gupta

2) Who is known as nepolion of India  ?
Ans:  samudragupta

3) Who is the last ruler of Gupta dynasty  ?
Ans: skandagupta

4) Which Gupta dynasty king build nalanda university at Bihar  ?
Ans: Kumar Gupta

5) The age of gupta dynasty also know as  ?
Ans:  golden age of gupta
7 )  the gupta ruler kumar gupta worship to which god ?
Ans :   kartikeya god
8) which pillar inscription mentioned the tittle dharma prachar bandhu to samudragupta ?
Ans : allhabaad pillar

9)  which gupta rulers 9 poet lived  ?
Ans : chandragupta ii  they also know as navaratna kabi

10) gupta belong to the which caste  ?
Ans ;  vaishya caste 


This is the most important general knowladge gk for ssc tet upsc cgl and rrb exams if you like this gk so please share this gk to your friends and please subscribe out website for more details  thanks for visiting our website please visit again and read more gk , have any quary so feel free to ask in comment box our teacher will help you to give your solution .

gupta dynasty indian history gk 
gupta ruler indian history gk 
 indian history gk 
 gupta king indian history gk 
gupta dynasty history gk question answer 

No comments